Duurzame tips voor IT'ers
Hoe pas je als IT Engineer duurzaamheid toe in je dagelijkse werk?
Hoe pas je als IT Engineer duurzaamheid toe in je dagelijkse werk?
Vliegschaamte is een bekende term. Maar dataschaamte? Toch wordt 4% van de uitstoot veroorzaakt door IT. Dat is meer dan de gehele vliegtuigsector. Nu we toch bezig zijn: alle Nederlandse datacenters gebruiken 3 x meer stroom dan de NS.
En het wordt er niet minder op. In 2018 alleen al kwam er evenveel data bij als vanaf het ontstaan van het internet, tot 2018. De databerg groeit exponentieel. Bewustere keuzes in onder meer software, code, infrastructuur, opslag en gebruik zijn nodig om de Co2-uitstoot binnen IT te minimaliseren.
De afgelopen twee jaar is Wigo4it druk bezig geweest één van de grootste applicaties van Nederland naar de cloud te brengen. Onbewust hebben we hier al veel duurzaamheidsvoordelen mee behaald. Zo zijn we bijna af van ons twin-datacenter concept, waarbij één datacenter stand-by draait. Hebben we geen eigen hardware en daarmee langdurige contracten meer. En draaien we veel in containers en app services in plaats van Virtual Machines.
Ook hebben we onze server-client applicatie omgebouwd naar een applicatie die web-based is. Hierdoor konden we onder meer afscheid nemen van onze gehele Citrix farm. Alles zit in infrastructure as code. Dit zorgt ervoor dat we geen (VEEAM) backups hoeven te maken van servers, maar alleen nog van de data.
Wigo4it is met 150 medewerkers te klein om voor FinOps een dedicated team aan te stellen. Als alternatief organiseerden wij 30 augustus 2023 ons CleanupFest. In 4 uur tijd namen 20 collega’s alles onder de loep om, waar mogelijk, overbodige kosten eruit te snijden. Vooraf hoopten we op een succes van 8000 euro besparing per jaar. Vanuit de gedachte dat ons CleanupFest qua manuren zo'n 8000 euro zou kosten. De daadwerkelijke uitkomst is een besparing van 8693 euro per maand. Deze vier uur heeft zich dus in één maand terugverdiend!
Cloud-waste = eco-waste.
Een mooi resultaat, natuurlijk: 285 euro besparing per dag. Maar we hadden een groot deel van de kosten óók kunnen voorkomen. Je betaalt voor resources in de cloud; wij betaalden voor resources die we helemaal niet nodig hadden. Die wel flink wat energie verbruikten. Als je weet dat 104.316 euro 8% van onze jaarlijkse cloud spend is, hebben we daar nu een x percentage CO2-reductie mee behaald.
5 Tips
Implementeer The Azure Orphaned Resources Workbook in je Azure omgeving of zoek zo’n zelfde workbook voor AWS of GCP. Dit heeft ons enorm geholpen om resources te vinden die nergens aan gekoppeld zaten. Denk aan certificaten, Public-IPs, unattached disks, subnets etc. Zelf hebben we deze nog uitgebreid door hem te koppelen met Sentinel zodat we ook onge-bruikte Keyvaults en Storage accounts naar boven konden halen. Opruimen die handel!
Meer dan de helft van de VM’s die wij hadden draaien waren overprovisioned. Gemiddeld genomen verbruikte deze 16% CPU en 35% memory. Het is veel beter om een server die toch al aanstaat flink te belasten. En pas uit te breiden op het moment dat deze structureel tegen limieten aanloopt. In ons geval scheelde dit zo’n 1200 euro per jaar per VM.
In een week zitten totaal 168 uur. Een werkweek duurt gemiddeld genomen zo’n 36 à 40 uur. Zetten we machines of omgevingen niet uit wanneer deze niet gebruikt worden, dan staan deze zo’n 128 uur per week niets te doen. Uiteraard geldt dit niet voor productie omgevingen.
Wees je dus bewust dat het veel duurzamer is om je machines of omgevingen alleen aan te zetten of uit te rollen als je deze écht gebruikt. Waar je mee kunt beginnen: zet machines op vrijdagavond automatisch uit. En op maandagochtend pas weer aan. Dit scheelt zo 60 uur aan pay-as-you-go kosten. Een gemiddelde VM die 60 uur niets staat te doen kan zomaar 100 euro kosten. Dat is dus 400 euro per maand per VM die je kunt besparen, door de machines in het weekend uit te zetten.
Het is altijd goed om een minimale basiskennis te hebben. Iedere grote cloud provider stelt trainingen beschikbaar om te leren over het onderwerp sustainable software engineering. Hieronder vind je een aantal links vanuit de bekende cloud providers:
FinOps en GreenOps lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Daar waar FinOps automatisch leidt tot GreenOps, leidt GreenOps niet automatisch tot FinOps. Als voorbeeld: Carbon Intensity. Carbon Intensity is een maatstaf voor hoe schoon onze elektriciteit is. Het verwijst naar het aantal gram (CO2) dat vrijkomt bij de productie van één kilowattuur (kWh) elektriciteit. Je kunt je workloads in de cloud draaien op een locatie waar veel groene energie ter beschikking is, dat kan tot 8% CO2-uitstoot verminderen. Maar het kan er ook voor zorgen dat de kosten omhooggaan, doordat de workloads verder van elkaar afstaan.
Op de site van Electricity Maps check je de Carbon intensity van Nederland en andere landen.
Thuis doen we vaak al van alles om te verduurzamen. We isoleren ons huis met spouwmuurisolatie en HR++ glas, leggen zonnepanelen op het dak of hebben zelfs al warmtepompen om niet meer afhankelijk van gas te zijn. Hartstikke goed natuurlijk, maar grote kans dat de impact die je op je werk kan maken meer CO2 bespaart dan de acties die je thuis uitvoert.
Als voorbeeld: wij genereren nu jaarlijks zo’n 4 miljoen brieven. Als wij er in de toekomst voor kunnen zorgen dat deze brieven automatisch in de Berichtenbox van de overheid terechtkomen, scheelt dat jaarlijks een paar miljoen papierafdrukken en postverzendingen.
En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden die we onderzoeken. Wil je een keer doorpraten over dit onderwerp? Kom in contact met onze duurzaamheidscoordinator en PO cloud Dian van Heijningen.
Er is geen beter moment om je aan te sluiten. Wigo4it zit midden in een grootschalige vernieuwing in IT en cultuur. Met volop kansen om daarvan te leren.
"Voor doorontwikkeling geven we onze collega’s alle ruimte. Zowel op technische en vakinhoudelijke skills, zoals Microsoft Azure, test automatisering en Blazor. En skills die zij nodig hebben om de beste versie van zichzelf neer te zetten. Iedereen krijgt een aantal werkuren per maand voor zelfstudie. Daarnaast zijn chapters, gildes en onze innovatiedag 'Funnovation day' belangrijk om met en van elkaar te leren.
Daarnaast heeft elke medewerker een peoplemanager. Dit is een collega die zich inzet om medewerkers te laten excelleren in hun werk. Daarbij staat het centraal hoe het met de medewerker is, wat er nodig is om goed werk te kunnen doen en vooral ook hoe verder te ontwikkelen. En niet te vergeten: wat er aan kennisoverdracht gedaan wordt.”
— Sabine van Rooijen, tribelead People & Excellence