Het is een feestje waard: de volledige migratie van Socrates naar de cloud is een feit! Met de uitfasering van beide datacenters, en de overstap naar een flexibele cloudinfrastructuur, hebben de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag (de G4) en Wigo4it zelf niet alleen kosten bespaard, maar ook het fundament gelegd voor toekomstvaste oplossingen en verdere innovatie. In dit artikel blikken we samen met de G4 terug op dit complexe traject vol uitdagingen, lessen en successen.
De cloudreis stond in het teken van technisch vernieuwen in combinatie met een volledige transitie van de organisatie. Voor Wigo4it bleek durven experimenteren, en van fouten leren, cruciaal voor dit traject. Daar is niet alleen maar technologische kennis voor nodig, maar vooral ook een cultuur van openheid en de bereidheid om keuzes te herzien.
Joris Pekel, productmanager in Amsterdam, over de waarde van directe feedback: “Wigo4it kwam regelmatig bij ons langs om van medewerkers te horen over hun ervaringen met bepaalde functionaliteiten. Dat werd enorm gewaardeerd en gaf ons het vertrouwen dat we gezamenlijk de juiste keuzes maakten."
Deze cultuur van leren en aanpassen is voor Wigo4it de manier om sneller te vernieuwen en te innoveren door technologische uitdagingen aan te pakken.
Een van de grootste successen van dit traject was de versterkte samenwerking tussen de G4-gemeenten. Het gezamenlijke doel om de cloudmigratie te realiseren en daarmee een enorme kostenbesparing door te voeren, zorgde voor urgentie en betrokkenheid. Door samen te werken vanuit vertrouwen en openheid, konden we ook efficiënt besluiten nemen.
René Snel, projectleider in Utrecht, ziet de gezamenlijke focus als een onmisbaar element: “We hebben geleerd om vanuit een gezamenlijk belang en gezamenlijke kennis naar functionaliteiten te kijken, wat de softwareontwikkeling mogelijk maakte. Deze focus bracht structuur in een anders chaotisch proces.”
Amber Tempelman, manager Sociaal Digitaal in Rotterdam, zegt hierover: “We hebben als steden bewezen dat we samen meer bereiken. Dat heeft onze relaties versterkt en nieuwe perspectieven geopend op wat er voor de toekomst nog meer mogelijk is.”
Adrian Canlon, teamleider in Utrecht, aan het woord: “De behoefte om meer samenwerking te creëren en daarmee efficiency te behalen, is uniform voor de G4. Dat gaf ons een stevige basis om onze verschillen te overbruggen.”
“We hebben als steden bewezen dat we samen meer bereiken. Dat heeft onze relaties versterkt en nieuwe perspectieven geopend op wat er voor de toekomst nog meer mogelijk is.”
Het is een lange en hobbelige reis geweest. Gedurende het traject zijn we meerdere obstakels tegengekomen en hebben deze in goede harmonie met elkaar kunnen oplossen. Zoals performanceproblemen en issues met het aanmaken van documenten bij de implementatie van de webapplicatie. Daarnaast vroeg deze hele transitie van de steden om werkwijzen te harmoniseren (autorisaties) of nieuwe werkwijzen te implementeren (het creditsmodel voor aan- en uitzetten van omgevingen). Op dit soort punten was de samenwerking tussen de verschillende gemeenten essentieel om deze stappen te kunnen zetten.
Selmar van Egmond, productmanager Inkomen SZW in Den Haag, vertelt: “We zijn ingewikkelde gesprekken nooit uit de weg gegaan. Daardoor konden we een realistische stip op de horizon zetten, niet alleen vanuit techniek maar met inbegrip van de implementatie in de steden. Hierbij was het besef dat we als G4 pas succesvol zijn wanneer we gezamenlijk in cloud staan cruciaal voor het gezamenlijk behaalde resultaat.”
Adrian Canlon, teamleider in Utrecht, legt uit:“Hoewel we dezelfde doelen delen, verschillen onze processen en regelgeving. Het vraagt tijd en toewijding om dat te stroomlijnen.”
Deze verschillen bleken een uitdaging, maar ook een kans voor groei. In de terugblik met de G4 komt de waarde van het delen van kennis om vooruitgang te boeken meermaals ter sprake.
Waar dit traject in opvalt, is de menselijke kant. De bereidheid van teams om verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken, ongeacht de uitdagingen, was essentieel.
Michael Jakobi, projectleider in Rotterdam, benadrukt dat de menselijke verbinding onmisbaar is: “Je kunt zo’n project heel zwart-wit bekijken in termen van scope en verantwoordelijkheden, maar uiteindelijk gaat het om van werkend tot werkend maken. En als je daar af en toe een hapje en een drankje bij doet, dan word je een hecht team.”
Mirko van Velden, productowner Devops Socrates/IKV in Den Haag, had gedurende de cloudmigratie de rol van regievoerder G4 en Wigo4it IKV backend. Hij licht toe: “We hadden met z’n allen in korte tijd een flinke klus te klaren. Door de projectaanpakken naast elkaar te leggen en issues te bespreken, ontstond een wederzijds leereffect en fijne samenwerking. Hierdoor hebben de vier steden en Wigo4it de migraties voor 1 juli kunnen afronden.”
Amber Tempelman reflecteert: “Het was niet alleen een technisch project. Het heeft ook echt de mindset opgeleverd dat verandering vooruitgang kan betekenen.”
Met de cloudmigratie achter de rug, richten we ons nu samen met de G4 op verdere standaardisatie en innovatie. De cloud biedt een platform voor snelle en flexibele veranderingen, waarmee we nieuwe mogelijkheden voor automatisering en digitale dienstverlening kunnen realiseren. Initiatieven zoals geautomatiseerde inkomensverrekening, efficiëntere aanvraagprocedures en verbetering van de incassomogelijkheden krijgen full focus.
Joris Pekel kijkt vooruit: “We richten ons nu op innovatieve functionaliteiten die de efficiëntie verbeteren en de administratieve lasten voor burgers verlagen. De cloud biedt ons de ruimte om sneller en flexibeler in te spelen op veranderingen.”
Daarnaast biedt de cloud kansen voor duurzaamheid. Wigo4it kijkt bij het ontwikkelen van technologieën die de dienstverlening verbeteren, ook integraal naar het verlagen van de ecologische voetafdruk.
De cloudmigratie was naast een enorme technische operatie, vooral een gezamenlijke transformatie die de weg vrijmaakt voor de toekomst. De samenwerking tussen de G4 en Wigo4it heeft geleid tot technologische vooruitgang. En heeft ook de onderlinge relaties versterkt.
Selmar van Egmond (Den Haag) vat het treffend samen: “Alleen als je samen succesvol bent, kun je echt vooruitgang boeken.”
Met de opgedane kennis, de versterkte samenwerking en de nieuwe infrastructuur staan Wigo4it en de gemeenten klaar om de volgende stap te zetten: innovaties die bijdragen aan een betere dienstverlening voor burgers, professionals en de planeet.
“Alleen als je samen succesvol bent, kun je echt vooruitgang boeken.”