De commissie voor Digitale Zaken (DiZa) van de Tweede Kamer organiseerde op 13 februari 2025 een rondetafelgesprek over Digitale soevereiniteit bij de Rijksoverheid. Wigo4it nam deel aan blok 3: Samenwerken.
Aanleiding voor het rondetafelgesprek is dat DiZa wil leren over de risico’s en afhankelijkheden van de Rijksoverheid. Alle deelnemers kregen de mogelijkheid om eigen punten aan te dragen. Wigo4it heeft een position paper ingediend genaamd: ''Samenwerken in tijden van digitale onzekerheid', waarin we beknopt onze inzichten en adviezen geven.
Wigo4it is een overheidscoöperatie die sinds 2007 de applicatie Socrates ontwikkelt en beheert voor de sociale diensten van de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Dit systeem is cruciaal voor een betrouwbare uitvoering van de Participatiewet en gemeentelijke inkomensregelingen. Via Socrates wordt jaarlijks zo’n 2 miljard euro uitgekeerd. Met een team van 110 gedreven professionals, waarvan het merendeel (software)engineer is, heeft Wigo4it zich in de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot een autoriteit binnen de overheid op het gebied van digitale dienstverlening. Onze expertise en innovatieve aanpak maken ons een betrouwbare partner voor gemeenten, waarbij we voortdurend streven naar efficiëntie en veiligheid om daardoor maatschappelijke impact te maken voor, financieel kwetsbare, inwoners.
Deze positie is geen toeval, maar het resultaat van een doordachte transformatie. Door best practices toe te passen op het gebied van organisatiemodellen, engineering culture (vanuit een diepgaande technologische kennis) en vereenvoudigde IT-governance, hebben we onze werkwijze fundamenteel veranderd en verbeterd. Dit heeft geleid tot een substantiële kostenreductie, een sterk verbeterde betrouwbaarheid van onze dienstverlening en een verhoging van onze ontwikkelsnelheid. Zo heeft onze migratie naar de publieke cloud niet alleen een besparing van 65% op hostingkosten (van 10 mln. euro naar 3.5 mln. euro) opgeleverd, maar ook gezorgd voor een hogere security, betrouwbaardere rapportages en snellere innovatie dankzij vergaande automatisering.
Sinds 2024 is Wigo4it de eerste overheidsorganisatie die volledig opereert in een publieke multicloud-omgeving (Microsoft en Oracle) en inmiddels een best practice binnen de sector. Onze ervaringen en inzichten zijn waardevol voor bestuurders en beleidsmakers en kunnen bijdragen aan de strategische keuzes omtrent digitalisering binnen de overheid. Graag delen wij onze inzichten en ervaringen met andere overheidsorganisaties om hen met hun cloudreis te helpen.
Cloud en kostenbesparing
Security en compliance
Organisatie en cultuur
IT-aanpak binnen de overheid
Onderstaande adviezen komen voort uit de opgedane ervaringen in onze eigen cloudtransitie en verhouden zich uitstekend met de conclusies uit het Rekenkamerrapport ‘Het Rijk in de Cloud’[1]. Onze adviezen zijn of in lijn met de aanbevelingen uit dit rapport of vullen daarop aan.
Onze adviezen richten zich uitsluitend op het naar de cloud brengen van een applicatie in eigen beheer. We geven geen advies over de specifieke (soevereiniteits)vraagstukken die voortvloeien uit het gebruik van de Microsoft 365-suite door de overheid.
Adviezen voor de korte termijn
Adviezen en overwegingen voor de lange termijn
Wij pleiten voor een Ministerie van Digitale Zaken met een eigen departement, gericht op het effectief leiding geven aan de digitale transformatie van de overheid. Dit ministerie pakt overheidsbrede strategische digitale vraagstukken aan en stelt kaders en standaarden. Daarnaast is het verantwoordelijk voor strategisch leveranciersmanagement en biedt het standaard overheidscomponenten aan.
Met deze inzichten en adviezen willen we bijdragen aan een toekomstbestendige, efficiënte en veilige digitale overheid.
[1] Zie hiervoor ook onze reactie op het rapport ‘Het Rijk in de Cloud’: https://www.wigo4it.nl/nieuws/waarom-wigo4it-wel-in-control-is-in-de-cloud