Sinds enkele maanden werkt Wigo4it met GitHub Copilot, een tool ontwikkeld om programmeurs te ondersteunen. De invoering van deze tool past bij de ambitie om processen slimmer en eenvoudiger te maken, een richting die Wigo4it insloeg tijdens de transitie. Support engineer Antenisca Zuliani kreeg de opdracht om Copilot in te zetten voor het vereenvoudigen van de releasenotes van de Socrates-applicatie. In dit blog deelt ze haar ervaringen.
Antenisca begon zeven jaar geleden bij Wigo4it als applicatiebeheerder en groeide door naar haar huidige rol als support engineer, waarin ze zich richt op procesautomatisering. Antenisca startte ooit als administratief medewerker bij de gemeente Den Haag. Over haar opdracht om de releasenotes te automatiseren zegt ze: “Ik had nooit gedacht dat ik nu op deze plek zou zitten.” Wat heeft Copilot bijgedragen aan haar ontwikkeling?
GitHub Copilot geeft programmeurs suggesties voor code. De tool biedt antwoorden in de editor zelf, waardoor het raadplegen van externe bronnen of documentatie minder nodig is. Voor beginners is dit een handige manier om al doende te leren hoe code in elkaar steekt, en op nieuwe ideeën te komen.
Wigo4it ontwikkelt de applicatie Socrates voor het uitbetalen van de bijstand. Maandelijks komen daar nieuwe functionaliteiten bij of worden bugs opgelost, wat bijgehouden wordt in releasenotes. Tijdens de transitie van Wigo4it, van onbekende speler naar autoriteit op het gebied van de multi-cloud binnen de overheid, onderzoeken we voortdurend hoe we bestaande processen slimmer en eenvoudiger kunnen maken. Antenisca werd uitgedaagd om Copilot in te zetten voor de verbetering van de releasenotes. Een opdracht die past binnen de cultuur van Werken zonder grenzen - Wigo4it.
Antenisca’s eerste ervaring met Copilot was er een van frustratie. Het bleek lastig om de juiste vragen te stellen en gerichte antwoorden te krijgen. “Copilot is niet ingewikkeld, maar vergt wel oefening,” vertelt ze. “Als je vraagt naar A, krijg je antwoord B, maar niet C, tenzij je daar specifiek naar vraagt.” Het leren begrijpen hoe je vragen en prompts effectief formuleert is dan ook van cruciaal belang.
Copilot biedt directe voordelen bij het coderen. Het biedt snelle suggesties voor specifieke codeerproblemen. En presenteert alternatieve oplossingen, waardoor je de codekwaliteit en beveiliging kunt verbeteren. Zo maakt Copilot het mogelijk om complexere taken aan te pakken met minder voorkennis. Antenisca: “Als ik het project vereenvoudigen van releasenotes zonder Copilot had moeten doen, was ik er niet aan begonnen. Ik heb geluk gehad dat ik door Wigo4it echt ben vrijgespeeld om de tool te leren kennen. En te onderzoeken of ik hiermee kon coderen.”
“Zie Copilot vooral als een waardevolle brainstormpartner, die je helpt je zelfvertrouwen te vergroten en nieuwe ideeën op te doen.”– Antenisca Zuliani, support engineer Wigo4it
Hoewel Copilot een aanvulling is op je werk, is het belangrijk om zelf kritisch te blijven. Copilot weet bijvoorbeeld niet welke technische afspraken er binnen de organisatie gelden. “Je moet zelf beoordelen of de suggesties van Copilot passen bij wat je probeert te bereiken,” zegt Antenisca. Ook vervangt Copilot het samenwerken met collega’s niet. Copilot kan veel, maar de technische kaders en ervaring van een team kunnen doorslaggevend zijn.
“Je werkt met Copilot samen. Copilot werkt niet voor je.” – Antenisca Zuliani, support engineer Wigo4it
Om het meeste uit Copilot te halen, geeft Antenisca enkele tips: “Wees specifiek in je aanwijzingen voor betere resultaten en stel altijd vragen om de suggesties van Copilot te verifiëren. Gebruik Copilot als startpunt en verfijn vervolgens op basis van de behoeften van je project. Zie Copilot vooral als een waardevolle brainstormpartner, die je helpt je zelfvertrouwen te vergroten en nieuwe ideeën op te doen.”