November vorig jaar was het zover: onze Socrates webapplicatie zag het levenslicht in de grote steden. Een moment van trots, maar zeker geen tijd om op onze lauweren te rusten. De volgende mijlpalen in onze cloudreis volgden elkaar de afgelopen maanden in rap tempo op: eind februari werd Citrix uigezet en nu kijken we uit naar bezemschoon opleveren van ons datacenter.
Citrix was de tool waarmee we de oude applicatie aanboden aan de steden. Nu deze volledig is uitgeschakeld en de steden volledig zijn overgestapt op het gebruik van onze cloudapplicatie Socrates, katapulteren we onszelf 20 jaar vooruit in de tijd!
Dat we trots zijn op deze stap, komt omdat we eerst meerdere problemen moesten overwinnen, voornamelijk veroorzaakt door technische schuld en achterstallig onderhoud. Dankzij webtechnologie kunnen we issues nu binnen een dag tot een week oplossen, iets wat met de oude applicatie, via Citrix onmogelijk was.
Nu Citrix uitstaat en de gemeenten volledig via het web werken, zijn we gestart met de volgende mijlpaal: het datacenter uitschakelen. De data slaan we op in een Oracle-database en brengen we ook naar de cloud. Dit is opnieuw een spannend avontuur met de nodige risico’s. Wel weten we nu dat we zowel de kennis, samenwerking als de mindset hebben om dit voor elkaar te krijgen.
Tribelead Dennis Hermans kijkt vooruit: “Met de cloud als ons nieuwe speelveld, staan we te popelen om te laten zien hoe we met innovatieve technologieën, nieuwe functionaliteit en echte waarde kunnen leveren voor onze gebruikers!”
Terwijl wij onze spannende reis door de wereld van cloudinnovatie afronden, deelt Dennis Hermans zijn scherpste inzichten en adviezen over onze reis tot zover: een combinatie van technologie, persoonlijke aanpak en filosofische inspiratie.
Voor veel tech-liefhebbers staat digitale transformatie synoniem aan technische hoogstandjes. Toch is er een ander, vaak over het hoofd gezien, aspect dat wij als beslissend voor ons succes beschouwen. Van begin af aan zijn wij naar onze opdrachtgevers (G4-gemeenten) toe heel open geweest, bijvoorbeeld toen streefdata gingen schuiven.
"Openheid betekent moeilijke gesprekken voeren over uitgestelde deadlines en onvoorziene omstandigheden, of aangepaste planningen. Deze momenten van wrijving zijn essentieel; ze testen onze principes van transparantie onder druk. Het vergt moed om toe te geven dat niet alles vlekkeloos verloopt, maar juist deze eerlijkheid bouwt vertrouwen en respect op", legt Dennis uit.
“Softwareontwikkeling is complex. Om succes te behalen moet je kunnen omarmen dat je vaak meer niet weet dan wel.” Dennis Hermans, tribelead Wigo4it
Dennis (tribelead Wigo4it) zegt: “Onze eerste deadline moesten we uitstellen om de bijstandbetalingen rond Kerst niet in gevaar te brengen. Deadlines zijn flexibel, onze verantwoordelijkheid niet. Daarom kozen we voor het veilige pad, met het oog op de maatschappelijke belangen. Onze opdrachtgevers accepteerden een nieuwe datum, ondanks dat we ook nu geen garanties konden bieden. De beslissing werd gesteund dankzij onze transparantie en focus op ons gezamenlijk doel."
In de wereld van softwareontwikkeling wordt veel beloofd, maar weinig daadwerkelijk ingelost. Softwareontwikkeling is complex. Om succes te behalen moet je kunnen omarmen dat je meer niet weet dan wel. Onze transparantie hierover is onze troef. We laten ons hierbij moeiteloos inspireren door Socrates, de filosoof waar onze applicatie naar is vernoemd en die het niet-weten noemt als voorwaarde voor groei.