Wigo4Duurzaam
Hoe pas je als IT Engineer duurzaamheid toe in je dagelijkse werk?
Hoe pas je als IT Engineer duurzaamheid toe in je dagelijkse werk?
Vliegschaamte is een bekende term. Maar dataschaamte? Toch wordt 4% van de uitstoot veroorzaakt door IT. Dat is meer dan de gehele vliegtuigsector. Nu we toch bezig zijn: alle Nederlandse datacenters gebruiken 3 x meer stroom dan de NS.
En het wordt er niet minder op. In 2018 alleen al kwam er evenveel data bij als vanaf het ontstaan van het internet, tot 2018. De databerg groeit exponentieel. Bewustere keuzes in onder meer software, code, infrastructuur, opslag en gebruik zijn nodig om de Co2-uitstoot binnen IT te minimaliseren.
De afgelopen twee jaar is Wigo4it druk bezig geweest één van de grootste applicaties van Nederland naar de cloud te brengen. Onbewust hebben we hier al veel duurzaamheidsvoordelen mee behaald. Zo zijn we bijna af van ons twin-datacenter concept, waarbij één datacenter stand-by draait. Hebben we geen eigen hardware en daarmee langdurige contracten meer. En draaien we veel in containers en app services in plaats van Virtual Machines.
Ook hebben we onze server-client applicatie omgebouwd naar een applicatie die web-based is. Hierdoor konden we onder meer afscheid nemen van onze gehele Citrix farm. Alles zit in infrastructure as code. Dit zorgt ervoor dat we geen (VEEAM) backups hoeven te maken van servers, maar alleen nog van de data.
Thuis doen we vaak al van alles om te verduurzamen. We isoleren ons huis met spouwmuurisolatie en HR++ glas, leggen zonnepanelen op het dak of hebben zelfs al warmtepompen om niet meer afhankelijk van gas te zijn. Hartstikke goed natuurlijk, maar grote kans dat de impact die je op je werk kan maken meer CO2 bespaart dan de acties die je thuis uitvoert.
Als voorbeeld: wij genereren nu jaarlijks zo’n 4 miljoen brieven. Als wij er in de toekomst voor kunnen zorgen dat deze brieven automatisch in de Berichtenbox van de overheid terechtkomen, scheelt dat jaarlijks een paar miljoen papierafdrukken en postverzendingen.
En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden die we onderzoeken. Wil je een keer doorpraten over dit onderwerp? Kom in contact met onze duurzaamheidscoordinator en PO cloud Dian van Heijningen.
Wigo4it is met 150 medewerkers te klein om voor FinOps een dedicated team aan te stellen. Als alternatief organiseerden wij 30 augustus 2023 ons CleanupFest. In 4 uur tijd namen 20 collega’s alles onder de loep om, waar mogelijk, overbodige kosten eruit te snijden. Vooraf hoopten we op een succes van 8000 euro besparing per jaar. Vanuit de gedachte dat ons CleanupFest qua manuren zo'n 8000 euro zou kosten. De daadwerkelijke uitkomst is een besparing van 8693 euro per maand. Deze vier uur heeft zich dus in één maand terugverdiend!
Cloud-waste = eco-waste.
Een mooi resultaat, natuurlijk: 285 euro besparing per dag. Maar we hadden een groot deel van de kosten óók kunnen voorkomen. Je betaalt voor resources in de cloud; wij betaalden voor resources die we helemaal niet nodig hadden. Die wel flink wat energie verbruikten. Als je weet dat 104.316 euro 8% van onze jaarlijkse cloud spend is, hebben we daar nu een x percentage CO2-reductie mee behaald.
Er is geen beter moment om je aan te sluiten. Wigo4it zit midden in een grootschalige vernieuwing in IT en cultuur. Met volop kansen om daarvan te leren.